El nou Espai de Mostra i Divulgació de la Cultura Popular i Tradicional de Sant Feliu de Llobregat

La creació d’un Espai de Mostra i Divulgació de la Cultura Popular en una antiga fàbrica tèxtil de Sant Feliu de Llobregat és un ambiciós projecte impulsat conjuntament des de ja fa una bona colla de mesos per part de l’ Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC), un projecte de gran ambició que, de ben segur, esdevindrà tot un referent dels espais de cultura tradicional i popular d’arreu del Principat. A més a més, com podeu veure a la imatge que acompanya a aquest post, el projecte ja va vent en popa i els paletes van fent la seva feina d’adequació de l’espai, suposem que amb les properes Festes de Tardor santfeliuenques de l’octubre com a horitzó per a una gran inauguració de bombo i plateret.

Sense cap mena de dubte, aquest és un projecte de gran combiniència per ambdues parts, per una banda, l’ACGC, que és qui aporta la major part del capital per l’espai museístic gràcies a la Generalitat, salvava la papereta del seu malvaratat projecte original de nova seu que havia de realitzar-se a la Colónia Güell de Santa Coloma de Cervelló, mentre que l’Ajuntament santfeliuenc, amb la pluja de capital i aportant el restaurat edifici, salvava la seva històrica papeleta de dotar d’un espai digne on guardar la imatgeria de la ciutat, fins a dia d’avui arraconada de mala manera entre un local amb goteres al Polígon Industrial del Matacàs i una solució provisional d’entoixonar tots els gegants de la ciutat a la Sala Ibéria.

No dubto que serà un projecte històric, un espai líder per la divulgació de la cultura popular a nivell nacional i a l’alçada dels millors centres d’interpretació de la cultura popular, qui sap, si es sap gestionar i es gaudeix de recursos suficients poder una Maison des Géants a la catalana, però servidor discrepa en un aspecte, cal mesclar Sant Feliu i Agrupació? se que és un projecte complicat un sense l’altre, però sincerament, crec que mesclem pomes amb peres, una cosa és la imatgeria santfeliuenca i una altre cosa la nova seu i museu de l’ACGC on, si no m’equivoco, els Gegants de l’Agrupació, que gaudiran d’una posició privilegiada, treuran el protagonisme als elements simbólics santfeliuencs com els Gegants de la Ciutat, el Drac o la Garsa.

Les mescles, esperem que m’equivoqui, mai són bones i crec que l’ACGC, amb la instal·lació de la seva seu a Sant Feliu de Llobregat, acabarà absorvint la part santfeliuenca de l’espai fent palesa aquella frase que diu: “de fora vingueren i de casa et tregueren”, mentre que les entitats santfeliuenques, que rebran la xocolata del lloro, crec que tant sols tindran un espai on deixar les figures sense gaire veu ni vot, a menys que l’Ajuntament sigui hàbil i també les dotin d’espais on tenir els seus despatxos i fer les seves reunions dins d’aquest espai, com si tindrà l’ACGC.

De moment l’ACGC ja han instal·lat la seva nova seu provisional al Palau Falguera i gaudeixen d’uns tractes que ja els hi agradarien a moltes de les entitats de la propia ciutat, un “bienvenido Mr. Marshall” a la gegantera que no veig massa clar. En fi, repeteixo, son suposicions d’un caparró meu, sense cap informació privilegida i vist tot des de la distància, però pel bé de Sant Feliu de Llobregat, espero equivocar-me i amb molt de gust penjar d’aquí un temps un nou post cantant les maravelles d’aquest futur espai de la ciutat.

  1. No creus que poder serà al reves? Sant Feliu podria “absorvir” ACGC?

  2. Aquest projecte és l’inici d’un de més gran. En un futur, la imatgeria de Sant Feliu passarà al Mercat i l’Agrupació ocuparà l’edifici sencer. Pas a pas, poc a poc, però sense mai parar.

  3. Bueno, bueno, esperem que aixó del Mercat sigui una realitat algun segle… a Sant Feliu les coses si que van a poc a poc, si.

    I sobre qui absorvirà a qui, pel que he vist, em dona que l’ACG es menjarà a les pobres entitats de Sant Feliu, les quals, val a dir, sempre s’han destacat per no anar mai a una… però en fi, lo dit, espero equivocar-me i fer un nou post a finals d’any dient lo bé que funciona el nou Espai!

    Salutacions,

    Ricard

  1. Encara no hi ha cap trackback.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: